onsdag 16 november 2011

Organlab

Idag hade vi labb i organkemin. Destillation stod på schemat och det svåraste i uppgiften var att bygga ihop och rigga allt. När vi väl hade riggat allt upptäckte vi att vår värmeplatta inte fungerade. Det blev att byta ut den. Jag fick stå och hålla i oljebadet medan min Labbkompis byte värmeplatte. Men när allt var färdig riggat gick det ganska smidigt och självgående. Det var bara till att värma och notera kokpunkten. 


 Så här fint blev det när allt var uppriggat. Väldigt mycket klämmor och slangar som gick kors och tvärs. Vi skulle kyla med vatten så de skulle föras in genom en slang och ut genom en annan. Även en vakuumsug tillsattes men den syns inte så tydligt på bilden. 

Vår labass doktorerade på färgämnen så vårt prov som vi skulle destillera färgade hand neonrosa. Väldigt fin färg måste jag säga. Den såg nästan självlysande ut.  


Efter destillationen gjorde vi TLC. Själva utövandet var inte så svårt men sedan skulle vi tolka resultatet och det var svårare. Vi satt ett bra stund och diskuterade dipolmoment och polaritet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar